Обґрунтування технологічних рішень щодо методів прогнозування та контролю відкладень у магістральних трубопроводах - Расцвєтаєв, Валерій Олександрович; Яворська, Вікторія Вікторівна; Васильченко, Денис Олександрович; Яшин, Денис Олексійович; Коровяка, Марія Євгеніївна (Технічна інженерія, 2026)
У статті обґрунтовуються технологічно та економічно доцільні методи прогнозування кінетики утворення відкладень та впровадження комплексних стратегій контролю в магістральних трубопроводах, з акцентом на поєднання прогнозного моделювання, превентивного інгібування, термо- та гідродинамічної оптимізації й механічного видалення для забезпечення надійного довготривалого транспортування багатокомпонентних вуглеводневих сумішей в умовах змінних кліматичних, композиційних та режимних параметрів. Дослідження базується на комплексному підході, що включає критичний огляд і порівняльний аналіз сучасних моделей прогнозування відкладень (механічні: Matzain, RRR, Burger для парафіну; CSMHyK для гідратів; PC-SAFT для асфальтенів; термодинамічні конверти початку осадження), методів, орієнтованих на дані, та методів машинного навчання (нейронні мережі, градієнтний бустинг для прогнозування товщини в реальному часі) та комерційних транзієнтних симуляторів (OLGA, LedaFlow, PIPESIM), відкаліброваних за опублікованими промисловими даними, результатами холоднопальцевих тестів і потокових петель. Характеристика відкладень спирається на аналіз SARA, ІЧ-Фур’є-спектроскопію, рентгенівську дифракцію та елементний склад із літературних аналогів магістральних трубопроводів. Одновимірне моделювання транспортування поєднує баланси маси, імпульсу, енергії та компонентів із поступовим звуженням перерізу через ріст відкладень, враховуючи молекулярну дифузію (модифікований закон Фіка з урахуванням зсувного зняття та старіння), кінетику осадження та адгезійні ефекти. Параметричний аналіз чутливості оцінює вплив ключових факторів (радіальний температурний градієнт, зсувне напруження на стінці, водовміст, концентрація інгібіторів, транзієнтні режими). Запропонована гібридна система контролю об’єднує пасивні (теплоізоляція, трасування), хімічні (низькодозові кінетичні інгібітори гідратів, модифікатори парафіну, диспергатори асфальтенів), термічні (активне підігрівання за економічної доцільності), механічні (ризико-оптимізоване пігування) та цифрові (IoT-моніторинг + прогнозний ШІ) елементи. Техніко-економічне обґрунтування виконане за допомогою багатокритеріальних методів прийняття рішень (AHP, TOPSIS) та порівняння дисконтованих грошових потоків, OPEX/CAPEX для життєвого циклу магістральних об’єктів. Прогнозне моделювання показує, що в системах з високим вмістом парафіну товщина воскових відкладень досягає 10–25 мм за 6–12 місяців (вхідна температура 60–80 °C, швидкості 1–2 м/с, холодні зовнішні умови), з піковими зонами осадження на відстані 20–100 км від входу та початковими потоками 0,5–5 г/(м2·добу), що знижуються до < 0,5 г/(м2·добу) через старіння, зсувне зняття та ізоляційний ефект. Змішані органічно-неорганічні відкладення містять 40–80 мас. % насичених вуглеводнів/парафінів, 8–30 мас. % асфальтенів/смол та до 15–40 мас. % неорганічних солей за аналогами промислових випадків. Гібридні стратегії (інгібування + оптимізоване пігування + помірна ізоляція) дозволяють знизити частоту пігування на 30–60 %, енергоспоживання на перекачування на 5–25 % (завдяки зменшенню гідравлічних втрат), загальні експлуатаційні витрати на 15–45 % порівняно з реактивними підходами, а також суттєво зменшують ризик повних закупорок, підвідкладної корозії та екологічних аварій через перепади тиску. Робота розвиває інтегровану механістично-дані-орієнтовану методологію, яка явно враховує взаємодію багатокомпонентних органічно-неорганічних механізмів осадження та гідродинамічні зворотні зв’язки (зсувна дисперсія, прискорення в транзієнтних режимах) у масштабах магістральних трубопроводів, долаючи обмеження ізольованих однокомпонентних або короткопетельних моделей. Новизна також полягає у формуванні адаптивного, сегментно-орієнтованого гібридного протоколу управління, що синтезує реальний час прогнозування, кількісно оцінене ризик-орієнтоване планування втручань та оптимізацію життєвого циклу за техніко-економічними критеріями – аспекти, недостатньо представлені в попередній літературі з забезпечення потоку для наддовгих наземних та офшорних магістралей. Обґрунтовані рішення надають операторам магістральних трубопроводів науково обґрунтований модульний інструментарій для підвищення надійності транспортування, подовження терміну служби активів, мінімізації витрат на хімікати та простоїв, зниження екологічних ризиків розливів, пов’язаних із відкладеннями. Підхід дозволяє гнучко адаптувати технології до різних типів нафти (високопарафінистих, асфальтенових, газоконденсатних), багатокомпонентних режимів, кліматичних зон (холодний / арктичний, помірний) та віку / довжини трубопроводів, забезпечуючи суттєвий економічний ефект через скорочення OPEX, уникнення аварійних витрат та підтримання проєктної продуктивності в глобальних мережах довготривалого транспортування вуглеводнів.