Аналітична оцінка запасів декоративного каменю України за типами порід, кольором і ступенем геологічної вивченості - Піскун, Ігор Анатолійович; Котенко, Володимир Володимирович; Толкач, Олександр Миколайович; Куницька, Марина Сергіївна; Сахно, Світлана Володимирівна (Технічна інженерія, 2026)
У статті здійснено аналітичну оцінку запасів декоративного каменю України за типами порід, кольоровими характеристиками та ступенем геологічної вивченості. Актуальність дослідження зумовлена потребою у формуванні науково обґрунтованої інформаційної бази для раціонального надрокористування, підвищення інвестиційної привабливості родовищ і розвитку каменедобувної та каменеобробної галузей. Метою роботи є виявлення структурних закономірностей ресурсної бази декоративного каменю, порівняльний аналіз категорій запасів і прогнозних ресурсів, а також визначення перспектив їх промислового освоєння. Методичну основу дослідження становлять аналітичне опрацювання даних державного балансу запасів корисних копалин України, порівняльно-статистичний аналіз, систематизація родовищ за породним складом, кольором і категоріями геолого-економічної оцінки. Встановлено, що матеріально-сировинна база декоративного каменю України характеризується значним, але структурно неоднорідним потенціалом. Домінуюче місце у ній займають граніти, граніто-гнейси, гранодіорити, габро та лабрадорити, тоді як габро-анортозити й габронорити формують важливий резерв подальшого розвитку галузі. Виявлено переважання запасів категорій B, C1 і C2, що свідчить про наявність істотних обсягів сировини з неповною деталізацією геологічної вивченості. Обґрунтовано необхідність інтенсифікації геологорозвідувальних робіт. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення підходів до оцінювання декоративного каменю та стратегічного планування розвитку мінерально-сировинної бази України.