Метод підвищення чіткості дрібних деталей біомедичних зображень із використанням графового підсилення - Андрікевич, Сергій Анатолійович; Щербатюк, Артем Володимирович; Тужанський, Станіслав Євгенович (Технічна інженерія, 2026)
Підвищення якості біомедичних зображень є критично важливим для забезпечення достовірної візуалізації анатомічних структур і патологічних змін, що безпосередньо впливає на точність діагностики. Покращення контрасту, зниження шуму та підсилення інформативних деталей сприяють більш надійному аналізу зображень як лікарями, так і автоматизованими системами обробки даних. У статті представлено реалізацію запропонованого алгоритму покращення якості медичних зображень, що базується на графовому edge-aware підсиленні структур. Запропонований підхід використовує зелений канал як основне джерело структурної інформації для побудови графової моделі локальних зв’язків між пікселями та виконує ітераційне згладжування з урахуванням інтенсивнісних відмінностей. На основі різниці між початковим і згладженим зображенням формується карта деталей, яка разом із додатковою високочастотною складовою, отриманою за допомогою гаусового фільтра, використовується для підсилення судинного рисунка. Реалізовано перенесення виділених деталей у кольоровий простір RGB з різними ваговими коефіцієнтами, що забезпечує збереження природного кольорового балансу. Проведено обробку серії тестових зображень із відкритих джерел та виконано оцінювання результатів роботи алгоритму. Отримані результати демонструють підвищення інформативності зображень і покращення візуалізації судинних структур. Практична значущість підходу полягає у можливості його застосування в системах комп’ютерної діагностики для підвищення якості аналізу медичних зображень.