Інформаційна технологія оцінювання достовірності візуальної інформації на основі узгодженого аналізу даних - Кашкевич, Світлана Олександрівна; Юдіна, Людмила Геннадіївна (Технічна інженерія, 2026)
У статті розглянуто задачу оцінювання забезпечення достовірності візуальних даних в інформаційних системах, що здійснюють їх обробку та аналіз на основі результатів, отриманих з різних джерел інформації. Актуальність дослідження зумовлена зростанням обсягів візуальної інформації, ускладненням методів її обробки та необхідністю формалізованого оцінювання ступеня узгодженості результатів, що формуються незалежними каналами аналізу. За відсутності таких механізмів підвищується ймовірність прийняття помилкових рішень, особливо в умовах зашумленості, неповноти та структурної неоднорідності даних. Метою роботи є розробка та обґрунтування інформаційної технології узгодженого аналізу візуальних даних, яка забезпечує кількісну оцінку їх достовірності на основі формалізованої математичної моделі. Запропонований підхід ґрунтується на поетапній обробці вхідних даних, що включає нормалізацію результатів, їх порівняння за заданими критеріями та оцінювання ступеня узгодженості між джерелами інформації. Математична модель подана у вигляді послідовності взаємопов’язаних етапів, що дозволяє інтерпретувати її як алгоритмічний процес, придатний для програмної реалізації. Отримані результати підтверджують можливість практичного застосування запропонованої інформаційної технології для перевірки достовірності візуальних даних.