Технічна діагностика колесотокарних верстатів та візків рухомого складу залізниць - Бахман, Сергій Олександрович (Технічна інженерія, 2026)
Пріоритетним завданням залізничного транспорту є забезпечення безпеки руху. Одним із найбільш ефективних шляхів розв’язання цього завдання є впровадження та використання засобів технічної діагностики в процесі експлуатації, технічного обслуговування та ремонту рухомого складу, а також металорізальних верстатів, що застосовуються під час відновлення профілю кочення залізничних колісних пар. У статті розглянуто актуальність впровадження засобів технічної діагностики в процесах експлуатації, технічного обслуговування та ремонту рухомого складу залізничного транспорту. Обґрунтовано доцільність застосування діагностичних методів як одного з ефективних шляхів підвищення безпеки руху та переходу від планово-попереджувальної системи ремонту до системи ремонту за технічним станом. Проведено аналіз існуючих і перспективних технологій, технологічних процесів та обладнання для виконання технічної діагностики, зокрема рішень компанії SKF. Розглянуто їх конструктивні особливості, технологічні аспекти застосування та основні експлуатаційні характеристики. Наведено результати впровадження засобів технічної діагностики на прикладі локомотивного депо Покровськ Донецької залізниці та виконано оцінку економічної ефективності запропонованих рішень. Визначено перспективи подальших досліджень у напрямі впровадження технічної діагностики для підвищення ефективності процесів відновлення профілю кочення залізничних колісних пар.