Підвищення ефективності роботи підприємства автотранспорту на основі нормування експлуатаційних показників графоаналітичним методом в умовах декарбонізації міського таксі - Абрамчук, Федір Іванович; Крівда, Віталій Валерійович; Сакно, Ольга Петрівна; Корніленко, Костянтин Ігорович; Чуйко, Сергій Петрович (Технічна інженерія, 2026)
Сучасний розвиток міського транспорту супроводжується підвищеними вимогами до екологічності, енергоефективності та оптимізації роботи транспортних підприємств. У межах глобальної політики декарбонізації транспортного сектору особливу увагу приділяють системам міських таксомоторних перевезень, оскільки вони формують значну частку транспортних потоків та викидів CO₂ у містах. У статті розглянуто проблему підвищення ефективності роботи підприємств міського таксі в умовах зростаючих екологічних вимог та необхідності декарбонізації транспортної галузі. Встановлено, що значна частка викидів CO₂ формується не лише через тип силової установки, а й внаслідок нераціональної експлуатації рухомого складу, підвищеного холостого простою, нераціональної логістики. Запропоновано системний підхід до підвищення екологічної та економічної ефективності автотранспортного підприємства на основі нормування експлуатаційних показників графоаналітичним методом. Розроблено інтегральний показник екологічної ефективності, що враховує коефіцієнт технічної готовності, питому витрату палива, частку холостого ходу, витрати на технічне обслуговування та питомі викиди парникових газів. Обґрунтовано можливість скорочення непродуктивного пробігу та впровадження цифрової маршрутизації. Доведено, що комплексна реалізація запропонованих заходів дозволяє досягти синергетичного ефекту та забезпечити зменшення викидів CO₂ без повної заміни рухомого складу. Отримані результати можуть бути використані при формуванні програм екологічної модернізації підприємств таксомоторних перевезень.