Геомеханічне обґрунтування стійкості гірського масиву при підземному видобутку вапняку в бортах кар’єру - Остапчук, Артем Олександрович; Фролов, Олександр Олександрович (Технічна інженерія, 2025)
Представлено результати чисельного моделювання поведінки борту кар’єру під час виймання прибортових запасів вапняку в програмному комплексі PLAXIS 3D. Зауважено, що за допомогою методів чисельного моделювання можна виконати геомеханічну оцінку стійкості бортів кар’єру з урахуванням їх геометрії, фізико-механічних властивостей гірського масиву та технологічних параметрів системи розробки. Аналіз методів оцінки напружено-деформованого стану гірського масиву під час розробки родовищ корисних копалин та методів прогнозу стійкості бортів кар’єрів показав, що найбільш прийнятним методом чисельного моделювання є метод окремих (дискретних) елементів, який, зокрема, реалізовано в PLAXIS 3D з використанням критерію міцності Кулона – Мора. Встановлена можливість виймання прибортових запасів неперекристалізованих вапняків Гуменецького родовища шнековою гірничо-видобувною системою, яка забезпечує високу стабільність пройдених гірничих виробок та стійкість підробленого борту кар’єру. Чисельне моделювання поведінки гірського масиву в борту кар’єра під час та після виймання вапняку видобувним гірничим комплексом зі шнековим виконавчим органом діаметром 2,0 м на глибину 40 м показало, що, за відстані між виробками від 2,5 до 0,5 м, чисельні значення вертикальних осідань поверхні є незначними і змінюються в межах від 0,0295 до 0,0544 мм відповідно, тобто перевищення критично-припустимого значення осідання поверхні в 15 мм не зафіксовано. За результатами чисельного моделювання побудовано графічну залежність зміни значень вертикальних осідань поверхні гірського масиву від відстані між виробками в борту кар’єра та встановлена відповідна аналітична залежність.