Дослідження впливу схеми роботи дробильно-сортувального заводу на кількісно-якісні показники продукції для наповнювачів бетонів - Толкач, Олександр Миколайович; Коробійчук, Валентин Вацлавович; Припотень, Юлія Костянтинівна; Панченко, Дмитро Сергійович; Подчашинський, Юрій Олександрович (Технічна інженерія, 2024)
Кон’юнктура ринку щебеневої продукції обумовлює випуск найбільш ліквідних фракцій, що досить часто потребує внесення змін до технологічної схеми дробильно-сортувальних заводів (ДСЗ). Відхилення від робочої (основної) технологічної схеми призводить до зміни кількісно-якісних характеристик щебеневої продукції. Виробництво якісної щебеневої продукції є досить складним та енергоємним процесом, у якому ключову роль відіграє остання стадія дроблення. Зокрема, ефективність роботи обладнання на кінцевій стадії переробки залежить не тільки від налаштування останнього, але і від гранулометричного складу продукту живлення. Стаття присвячена питанню дослідження процесів виробництва щебеню при зміні режиму роботи дробильно-сортувального комплексу. Проаналізовано тристадійну технологічну схему виробництва щебеневої продукції на ТОВ «Гранітний кар’єр», яка представлена двома конусними дробарками на третій стадії CH440. У роботі були проведені дослідження впливу зміни схеми роботи ДСЗ на кількісні та якісні показники щебеневої продукції, а також проаналізовано та проведено порівняння чотирьох режимів роботи. Проведено ситовий аналіз гранулометричного складу живлення конусних дробарок третьої (кінцевої) стадії дроблення залежно від режиму роботи ДСЗ. Встановлено вплив режимів роботи дробильно-сортувального заводу на зміну кількісно-якісних характеристик щебеневої продукції. Отримано залежності, які дають можливість прогнозувати вихід продукту (співвідношення між фракціями щебеню) та його лещадність залежно від режиму роботи заводу.