Ефективність торцевого фрезерування загартованих сталей інструментом із кубічного нітриду бору - Антонюк, Віктор Степанович (Технічна інженерія, 2024)
Торцеве фрезерування загартованих сталей є важливим процесом у сучасному машинобудуванні, оскільки дозволяє досягти високої точності та якості обробки поверхонь деталей машин. З розвитком технологій та матеріалознавства з’явилися нові інструментальні матеріали, які значно підвищують ефективність обробки. Одним із таких матеріалів є кубічний нітрид бору (CBN), який завдяки своїм унікальним властивостям став незамінним у багатьох галузях промисловості. CBN є другим за твердістю матеріалом після алмазу, що робить його придатним для обробки твердих матеріалів, таких як загартовані сталі. Висока термостійкість та хімічна інертність CBN дозволяють використовувати його в умовах високих температур і агресивних середовищ, що значно підвищує продуктивність та довговічність інструменту. Крім того, інструменти з CBN забезпечують високу якість обробленої поверхні, зменшуючи шорсткість та покращуючи точність обробки плоских поверхонь. У статті розглядається ефективність використання інструментів із кубічного нітриду бору при торцевому фрезеруванні загартованих сталей. Проведено аналітичні дослідження, спрямовані на оцінку впливу різних режимів різання на якість обробленої поверхні загартованої сталі та на зносостійкість інструменту. Результати аналізу показують, що інструменти з CBN забезпечують високу точність обробки та зменшення шорсткості поверхні, що робить їх ефективними для обробки загартованих сталей високої твердості. Також у статті розглянуто економічні аспекти використання CBN-інструментів у промислових умовах. Висока вартість інструментів з CBN компенсується їх довговічністю та високою продуктивністю, що в кінцевому підсумку знижує загальні витрати на обробку. Таким чином, використання інструментів із кубічного нітриду бору є перспективним напрямом для підвищення ефективності та якості обробки загартованих сталей.