Фактори, що впливають на продуктивність екскаваторно-автомобільних комплексів - Анісімов, Олег Олександрович; Гриценко, Леонід Сергійович; Давіденко, Наталія Дмитрівна; Черняєва, Олена Валентинівна; Сидоренко, Іван Костянтинович (Технічна інженерія, 2023)
Для удосконалення розкривних робіт та підвищення ефективності роботи виймально-навантажувального та транспортного обладнання розглянуто умови розробки кар’єрів, де виймають суглинки, глини. Визначення напрямків дослідження, що пов’язане з аналізом сучасного стану гірничих робіт на кар’єрах, оглядом літературних джерел із удосконалення розкривних робіт в умовах кар’єру, дозволяє сформулювати цілі, завдання з обґрунтування технологічної схеми використання комплексів обладнання транспорту та екскаваторів циклічної дії при вийманні порід розкриву. Виконано аналіз чинників, що впливають на продуктивність обладнання циклічної дії при відпрацюванні порід розкриву у вибоях кар’єру, та розглянуто вплив параметрів різного гірничого обладнання на циклічну технологію. Під час досліджень встановлено взаємозв’язок параметрів роботи екскаваторів із автосамоскидами та досліджено вплив коефіцієнта наповнення ковша екскаватора на продуктивність обладнання, що використовують для виймання та транспортування в умовах кар’єру. Під час досліджень застосовано статистичні методи обробки результатів, теорію масового обслуговування під час планування продуктивності обладнання протягом зміни. Визначено, що значення норми виробки екскаватора прямопропорційне ефективності використання місткості ковша останнього. Встановлено зміну норми виробки автосамоскидів від ефективності використання та місткості ковша екскаватора, що пов’язано з округленням розрахункової кількості ковшів до цілого значення. Встановлено, що при роботі екскаватора «CAT 336 D2L» максимальна ефективність застосовування такого параметра, як вантажність автосамоскида досягається при завантаженні автосамоскида «Volvo FM 6×4» з дотриманням коефіцієнта наповнення ковша 1–1,05 (відхилення розрахункової вантажності від паспортної 0–4,8 %). Максимальна ефективність автосамоскидів «Volvo A40G» досягається під час роботи з екскаватором «Volvo EC480» при коефіцієнті наповнення ковша 1,0 (відхилення розрахункової вантажності від паспортної 4,1 %). На основі отриманих розрахункових значень продуктивності наявного виймально-навантажувального і транспортного обладнання циклічних технологій, за різних комбінацій застосування, можна визначити оптимальне поєднання виймально-навантажувального і транспортного обладнання. Запропоновані рішення з виконання розкривних робіт під час розробки глин та суглинків дозволяють підвищити ефективність роботи основного гірничого обладнання при здійсненні основних процесів гірничих робіт.