Розробка автоматизованої системи управління освітленням об’єктів спеціального призначення - Кушнір, Надія Олександрівна; Локтікова, Тамара Миколаївна; Лисогор, Юрій Іванович; Лисогор, Дмитро Юрійович; Морозов, Андрій Васильович (Технічна інженерія, 2023)
У статті пропонується розробка автоматизованої системи управління освітленням об’єктів спеціального призначення, наприклад, сцени театру або концертного майданчика. Освітлення сцени відіграє важливу роль у відповідному мистецтві. А світильники є одним із різновидів світлових приладів. Розроблена система орієнтована на сучасні світлодіодні світильники, які мають такі переваги порівняно з традиційними на лампах розжарювання: значно менше споживання електроенергії, значно більша середня тривалість «життя», значно менше виділення тепла. Систему побудовано із застосуванням мікроконтролера, що дозволило покращити її характеристики на основі відомої й освоєної мікроконтролерної архітектури за рахунок доповнення її спеціалізованими блоками, реалізованими з урахуванням особливостей об’єкта управління. Розроблено структурну та принципову електричну схему системи управління освітленням. Основу схеми становить мікроконтролер сімейства AVR фірми Atmel ATmega162, який має найбільш широкий набір виконуваних функцій. Також розроблено алгоритм роботи системи управління освітленням і написано програму для мікроконтролера з використанням мови програмування C. Система управління освітленням може працювати в трьох режимах, здійснювати управління світлодіодними світильниками в кількості від одного до восьми, а також забезпечувати їхнє різне світіння.