Джерела економічної ефективності гнучкого автоматизованого виробництва - Пуховський, Євген Степанович; Фролов, Володимир Костянтинович; Приходько, Василь Петрович; Бецко, Юрій Михайлович (Технічна інженерія, 2023)
Ефективність гнучкого автоматизованого виробництва (ГАВ) та впровадження гнучких виробничих систем (ГВС) як принципово нових технологічних та організаційних структур мають ґрунтуватися на техніко-економічному аналізі їх застосування у зіставленні з іншими формами виробничих систем. Перехід до використання нової техніки та технології супроводжується помітним впливом на економічні та соціальні аспекти діяльності людини. У ряді випадків поява нових технологічних та організаційно-технічних рішень тягне за собою наслідки, що знижують загальну значущість нововведення. Для гнучкого автоматизованого виробництва характерний високий рівень початкових капітальних вкладень. Цілком зрозуміло, що від таких капіталовкладень вимагається відповідний економічний ефект. Основним елементом капітальних вкладень є витрати на обладнання, що купується. Вартість програмно керованого обладнання, засобів обчислювальної техніки та математичного забезпечення на цьому етапі розвитку дуже висока, що створює додаткові труднощі при впровадженні ГВС. Основні завдання розвитку сучасного верстатобудування передбачають заміну верстатного парку металообробних підприємств на основі впровадження окремих верстатів з числовим програмним керуванням (ЧПК) та ГВС. У разі заміни окремих верстатів з ЧПК гнучкими системами визначальним фактором економії стає зростання машинного часу обладнання. При цьому слід враховувати зіставлення ефективності роботи взаємопов’язаного обладнання з окремо працюючим верстатом з ЧПК. Створення і впровадження ГВС як принципово нових технологічних і організаційних структур має базуватися на техніко-економічному аналізі їх застосування порівняно з іншими формами виробничих систем. Тому аналіз економічної ефективності ГАВ є однією із центральних проблем, що вирішуються під час створення гнучкого виробництва.