Дослідження залежності величини адгезії від типу профілю композитних стержнів за умови армування виробів з каменю - Котенко, Володимир Володимирович; Башинський, Сергій Іванович; Припотень, Юлія Костянтинівна; Піскун, Ігор Анатолійович (Технічна інженерія, 2022)
Головним завданням, яке вирішується під час написання цієї статті, є встановлення дослідним шляхом залежності значення величини адгезії від типу профілю композитних стержнів за умови їх застосування для армування виробів з каменю. В межах роботи розглянуто доцільність застосування композитної арматури з вдавленим, спірально наклеєним (під кутом 35° та 80°) і покритим піщаною сумішшю профілів та їх здатністю до формування взаємодії з епоксидними в’яжучими сумішами. За результатами виконання досліду було встановлено здатність кожного з типів досліджуваних профілів чинити опір вириванню з кам’яного зразка (при цьому як еталон, відносно якого порівнювалися всі інші зразки, було застосовано сталевий стержень з періодичним профілем). За результатами зіставлення одержаних результатів для армування конструкцій, що експлуатуватимуться під дією згинальних або розривних навантажень, в тому числі і для складних виробів, з’єднання яких передбачено шляхом застосування посилюючих стержнів, найкращим варіантом з-поміж порівнюваних будуть стержні, поверхня яких покрита піщаною сумішшю.