Теоретичне обґрунтування дискового робочого органу для якісного розрізання стеблевих залишків кукурудзи - Корчак, М.М.; Грушецький , С.М. (Технічна інженерія, 2021)
Проведено теоретичні дослідження впливу дискового робочого органу на процес розрізання стеблових залишків кукурудзи, зокрема досліджено динаміку дискового робочого органу та активізацію впливу на ґрунт. Дослідження технологічного процесу впливу дискового ножа на процес розрізання стеблових залишків дає можливість науково обґрунтувати конструктивні параметри дискових робочих органів. Найважливішим об’єктом при процесі розрізання дисковим робочим органом є моделі рослинних залишків. Первинною функцією варто вважати вплив дискових ножів на стеблові залишки кукурудзи. Цей вплив полягає у розрізанні тих стебел, які потрапляють у зону дії ножів, а також у частковому їх провертанні. Таке провертання стебел змінює функцію розподілу. Теоретично доведено, що поперечні коливання сприяють подрібненню ґрунтових макроагрегатів і призводять до зменшення впливу агрегату на ґрунт та розширення смуг обробітку. Результати теоретично обґрунтованого дискового робочого органу знайшли своє використання у проєктуванні нової технології подрібнення рослинних залишків кукурудзи та розробці подрібнювача для її реалізації. Отримано подальший розвиток удосконалення теоретичних основ якісного розрізання стеблових залишків кукурудзи, зокрема дискових робочих органів, що використовуються в комбінованих агрегатах.