Особливості захисту підземних конструкцій проти спливання - Міщенко, Олександр Сергійович; Вапнічна, Вікторія Вікторівна (Технічна інженерія, 2020)
У статті розглядаються проблеми спорудження підземних монолітних залізобетонних конструкцій в особливих геологічних умовах, зокрема в умовах щільного обводнення. Як приклад розглядається вентиляційний вузол (ВВ № 215), що проєктується та розміщується між станціями метро «Мостицька» та «Проспект Правди» на новій лінії київського метрополітену. На поверхні в місці розміщення вентиляційного вузла протікає струмок Брод, який спричиняє складність виконання робіт, оскільки спорудження вентиляційного вузла буде проводитися відкритим способом будівництва. Проведено аналіз проблем, що виникають під час будівництва, їх детальний розгляд та обґрунтування прийнятих рішень. Розглянуто конструкцію, що досліджується, умови її залягання та проблеми, що виникають під час спорудження, зокрема проблема, що обумовлена гідростатичним тиском на підошву конструкції, тим самим спричиняючи спливання. Проведений розрахунок лоткової плити на спливання з обранням відповідного заходу і перевіркою обраного рішення. Обґрунтування застосування більш раціонального способу, опираючись на результати розрахунків, умови спорудження та затрати часу.