Вплив режимних параметрів дискової машини на зношення алмазного інструменту - Мамрай, Василь Васильович; Коробійчук, Валентин Вацлавович; Криворучко, Андрій Олексійович; Ковалевич, Людмила Анатоліївна; Заруцький, Сергій Олександрович (Технічна інженерія, 2020)
Кожна технологія видобування блочного природного каменю має свої переваги і недоліки. Перспективними напрямами удосконалення технології видобування блочного каменю є поліпшення невибухових технологій, які не впливають на розвиток техногенних тріщин. У публікації розглянуто нову технологію видобування блочного каменю, яка базується на використанні дискових машин у комплексі з алмазно-канатною машиною. Через низку переваг ця технологія має перспективи широкого розповсюдження. Така технологія використовується в Китаї в умовах нагірних родовищ. В Україні ця технологія починає проходити випробування, зважаючи на це, значна кількість аспектів залишається невивченою. Так, наприклад, необхідно підбирати режимні параметри різання для кожного родовища блочного природного каменю індивідуально. Було проведено дослідження зношення алмазного інструменту на дискових машинах при зміні режимних параметрів різання. Експерименти проводилися на дисковій машині, яка мала діаметр пилки 2,5 м. Алмази були розміром 40/50 меш з концентрацією 50 %, концентрація дорівнює 4,4 карата алмазів на см3 об’єму напайки), такі напайки рекомендуються для розпилювання твердих матеріалів. Витрати води складали 120 л/хв. Експерименти з різання проводилися як в режимі різання «за подачею», так і «проти подачі». Різання проводили п’ять разів в обидві сторони. Отримані дані усереднювалися. Змінювалася швидкість робочої подачі в межах 0,3–0,6 м/хв та глибина різання 3–8 см. Були отримані залежності, які описуються поліномами другого порядку.