Рупорна антена на основі заграничного прямокутного хвилеводу із частковим діелектричним заповненням та петлею зв’язку - Каращук, Наталія Миколаївна; Манойлов, В’ячеслав Пилипович; Нікітчук, Тетяна Миколаївна; Чухов, Владислав Вікторович; Мартинчук, Петро Петрович (Технічна інженерія, 2020)
Проведено розгляд характеристик рупорної антени на основі заграничного прямокутного хвилеводу із частковим діелектричним заповненням (ЧДЗ) та петлею зв’язку. Для експериментального вимірювання коефіцієнта підсилення антени обрано дзеркальний метод. Відповідно запропоновано застосування для аналізу таких антен резонансну модель (прямокутний резонатор). Отримано формулу для розрахунку вхідного опору петлі зв’язку, яка збуджує резонатор. Формула враховує додатковий опір у колі петлі, який з’являється через збудження електромагнітного поля в резонаторі. Це дозволяє розраховувати коефіцієнт стоячої хвилі (КСХ) та коефіцієнт підсилення антени зокрема. Проведено експериментальне вимірювання залежностей КСХ від зміни довжини, товщини діелектричних пластин з відносною діелектричною проникністю та діаметра провода петлі зв’язку у прямокутному хвилеводі розмірами мм для хвилі типу . Пропонуються оптимальні розміри діелектричних пластин та положення петлі зв’язку для покращення узгодження антени. Наведено результати експериментального вимірювання коефіцієнта підсилення антени, які не мають суттєвих розбіжностей з розрахунками. Розглянуті залежності коефіцієнта підсилення антени мають резонансний характер, що вказує на правильність застосування для аналізу таких випромінювачів резонансної моделі.