Система розпізнавання рукописних цифр з оцінкою якості - Коротун, Ольга Володимирівна; Марчук, Галина Вікторівна; Марчук, Дмитро Костянтинович; Талавер, Олег Володимирович (Технічна інженерія, 2020)
У статті розглянуто одну з областей штучного інтелекту – нейронні мережі, що застосовуються у різних галузях суспільства. Функціонування будь-якої системи стає набагато ефективніше за допомогою розв’язання задач на основі нейронних мереж. Класи задач, які можна розв’язувати за допомогою нейронних мереж, визначаються тим, як вони працюють і навчаються. Метою роботи є дослідження потенційних можливостей різних алгоритмів розпізнавання рукописних символів, зокрема цифр. Написання бібліотеки для роботи з нейронними мережами та розробка програмного додатка, який дасть можливість створювати, зберігати, тренувати та тестувати різні моделі нейронних мереж. Результатом дослідження визначено перевірку спроєктованої моделі нейронної мережі з мінімальною кількістю шарів та аналіз якості розпізнавання. У роботі проаналізовані різні моделі нейронних мереж, а саме мережі прямого поширення (feed forward neural networks) або багатошаровий персептрон (perceptrons). Досліджено найвідоміший алгоритм навчання – так званий алгоритм зворотного поширення (back propagation). Проведено аналіз порогової та сигмоїдальної функції активації. Для знаходження мінімуму функції використовувався градієнт. Застосовано набір даних MNIST (Modified National Institute of Standards and Technology database) – це велика база рукописних цифр, яка зазвичай використовується для навчання різних систем обробки зображень. Побудована бібліотека для роботи з нейронною мережею, яка разом з набором тренувальних даних MNIST дала акуратність близько 98 %. Методи, продемонстровані у роботі, є основою для побудови більш складних систем. Розроблений програмний додаток дає можливість створювати, зберігати, тренувати та тестувати нейронні мережі.