Визначення максимального кута відхилення знімальної апаратури космічного апарата дистанційного зондування Землі при забезпеченні необхідної просторової розрізненості матеріалів космічного знімання - Беспалко, Ірина Анатоліївна; Кравчик, Вадим Петрович; Пекарєв, Дмитро Володимирович (Технічна інженерія, 2019)
У статті отримано та обґрунтовано математичні вирази, що уточнюють оцінку можливостей космічних апаратів дистанційного зондування Землі з оптико-електронною апаратурою знімання щодо спостереження земної поверхні із необхідною (заданою) просторовою розрізненістю матеріалів космічного знімання при відхиленні оптичної осі бортового інформаційного комплексу. Доведено достовірність отриманих виразів шляхом порівняння результатів розв’язку прямої та зворотної задач визначення просторової розрізненості матеріалів космічного знімання при відхиленні оптичної осі бортового інформаційного комплексу космічного апарата дистанційного зондування Землі. Врахування погіршення просторової розрізненості залежно від кута відхилення знімальної апаратури бортового інформаційного комплексу космічного апарата та кривизни поверхні Землі забезпечує підвищення точності визначення смуг захоплення космічних апаратів при моделюванні стану та змін космічної обстановки, а також оцінюванні їх можливостей щодо знімання земної поверхні. Проведено оцінювання можливостей космічних апаратів дистанційного зондування Землі з оптико-електронною апаратурою та доведено, що матеріали космічного знімання, які ними отримуються, не можуть бути застосовані для виявлення та розпізнавання (до виду, класу, типу) об’єктів спостереження у межах усієї смуги захоплення знімальної апаратури за умови забезпечення заявленої просторової розрізненості матеріалів космічного знімання. Перспективами подальших досліджень є уточнення розв’язання практичних задач щодо планування використання бортового ресурсу космічних апаратів дистанційного зондування Землі, вдосконалення алгоритмів урахування можливого спостереження вітчизняної території (об’єктів) за допомогою іноземних космічних засобів та вдосконалення методик оцінювання можливостей космічних апаратів параметричного спостереження і дистанційного зондування Землі з радіолокаційною апаратурою.