Застосування шестипуансонного апарата високого тиску для вирощування монокристалів алмазу інструментального призначення - Панасюк, Тетяна Сергіївна; Лєщук, Олександр Олександрович; Лисаковський, Валентин Володимирович; Івахненко, Сергій Олексійович; Бовсунівський, Олесь Вікторович; Клочок, В’ячеслав Юрійович (Технічна інженерія, 2019)
На сьогоднішній день активно досліджується задача промислового вирощування монокристалів алмазу інструментального призначення з використанням шестипуансонних апаратів високого тиску кубічного типу. Розподіл температури в ростовій комірці АВТ має виключне значення в процесі вирощування монокристалів алмазу. Експериментальне визначення розподілів температури в ростовому об’ємі займає багато часу та зусиль, тому доцільно використовувати комп’ютерне моделювання. За допомогою пакета програм ANSYS Workbench розроблено методику тривимірного чисельного моделювання процесу резистивного нагрівання шестипуансонного АВТ і проведено її тестування на прикладі спонтанної кристалізації алмазу в такому апараті. Розраховано температурні поля в ростовій комірці шестипуансонного АВТ при вирощуванні монокристалів алмазу методом температурного градієнта, на основі чого розроблено оптимальну схему нагрівання ростового об’єму. Наведено експерименти з вирощування монокристалів алмазу в шестипуансонному АВТ при тривалості циклів від 48 до 96 год та наведено характеристики отриманих кристалів.