Визначення параметрів автофокуса об’єктива при дослідженні деформаційних процесів за допомогою цифрового стереознімання - Долгіх, Олександр Вікторович; Долгіх, Любов Володимирівна (Технічна інженерія, 2026)
Об’єкти Криворізьких гірничодобувних підприємств займають великі території, тому їх моніторинг потребує значних матеріальних витрат та часу. Сучасні дистанційні методи дозволяють підвищити ефективність цих робіт не тільки за рахунок скороченням часу на їх виконання, а й за рахунок підвищення точності отриманих результатів та забезпечення безпеки виконання вимірів. Найбільш ефективним дистанційним методом спостереження за деформаційними процесами на об’єктах гірничодобувних підприємств є фотограмметричний з використанням цифрових камер, характеристики яких впливають на якість отриманих зображень. Метою дослідження є аналіз характеристик цифрових камер з метою визначення їх оптимальних значень для отримання знімків високої якості при нестандартному розташуванні базису відносно об’єкту зйомки. Методика робіт полягає у виконанні експериментальних знімань з різними параметрами камери з подальшим опрацюванням отриманих знімків. Експериментальні роботи було виконано на об’єктах ПРАТ «ЦГЗК» та будівлях міста. В результаті досліджень визначені оптимальні параметри камери, які дозволяють отримувати знімки високої якості при нестандартному розташуванні базису відносно об’єкта знімання. Наукова новизна досліджень полягає в отриманні ефективної методики виконання знімальних робіт в складних умовах, на об’єктах гірничодобувних підприємств, коли зніманням необхідно охопити велику площу. Практична значущість отриманих результатів полягає у розробленні ефективної методики цифрового знімання великих площ під кар’єрами, відвалами та іншими об’єктами, на яких здійснюються роботи зі спостережень за деформаційними процесами. Отримана методика дозволяє підвищити точність моніторингу об’єктів гірничодобувних підприємств та забезпечити безпеку виконання робіт.