Аналіз та шляхи оптимізації інфраструктури бездротових Mesh-мереж для систем «розумного будинку» - Морозов, Андрій Васильович; Нікітчук, Сергій Миколайович; Морозов, Дмитро Сергійович; Гераймович, Олександр Миколайович; Дзюба, Микола Володимирович (Технічна інженерія, 2026)
Статтю присвячено комплексному аналізу та оптимізації інфраструктури бездротових Mesh-мереж для систем «розумного будинку», що є актуальною задачею в умовах стрімкого розвитку Інтернету речей (IoT) та масового впровадження/домінування стандарту Matter. Проаналізовано недоліки традиційних мережевих топологій та обґрунтовано доцільність використання Mesh-топології для забезпечення надійного зв’язку в багатокімнатних приміщеннях. Здійснено порівняльний огляд ключових Mesh-технологій (Zigbee, Z-Wave, Thread/Matter), висвітлено їхні переваги, апаратні обмеження вузлів мережі та виклики масштабування. Встановлено, що використання сучасних Mesh-мереж на базі відкритих, IP-сумісних стандартів (таких як Thread/Matter) є ключовим напрямком для побудови надійних та масштабованих систем «розумного будинку», здатних проактивно реагувати на загрози. Визначено перспективи подальших досліджень, зокрема, впровадження Edge AI для інтелектуального аналізу подій на кінцевих пристроях.