Метод аналізу живучості сервісів інформаційної системи на мобільній платформі за каскадних порушень - Ткачов, Віталій Миколайович; Рубан, Ігор Вікторович (Технічна інженерія, 2026)
У статті розглянуто проблему аналізу живучості сервісів інформаційної системи на мобільній платформі за каскадних порушень, актуальність якої зумовлена динамічною доступністю обчислювальних, мережних та енергетичних ресурсів, переривчастою зв’язністю, частковою спостережуваністю стану та обмеженим часом на прийняття керувальних рішень. Встановлено, що локальний аналіз сервісів за первинним порушенням не забезпечує повного відображення фактичної втрати живучості, оскільки не враховує каскадне поширення порушення через міжсервісні залежності. Метою дослідження є розроблення методу аналізу живучості сервісів ІСМП, який дає змогу формально виявляти зміну станів сервісів під впливом первинного та вторинно зумовленого порушення, визначати початкові джерела каскадного процесу, кордон його поширення та внесок міжсервісних залежностей у втрату живучості системи. Запропоновано метод, що ґрунтується на сервісному поданні системи у вигляді структури залежностей, введенні нормованих характеристик первинного порушення, локальної межі його компенсації сервісом, активності сервісних залежностей і покроковому визначенні фронтів каскадного процесу. У межах методу формалізовано множини сервісів, що втрачають живучість безпосередньо під дією первинного впливу та внаслідок каскадного поширення порушення, введено показники для кількісного оцінювання частки втрат, зумовлених міжсервісними залежностями. Отримані результати на модельному сценарії зі зростанням інтенсивності первинного порушення показали стійке розходження між локальною оцінкою втрати живучості та оцінкою з урахуванням каскадного поширення, що дало змогу фіксувати початок каскадного підсилення раніше, ніж локальний аналіз, і виокремлювати приховану частку сервісних втрат за відсутності безпосередньої втрати критичних сервісів. Практична цінність результатів полягає у придатності методу для задач оперативного параметричного керування ресурсами, локалізації порушень та динамічного резервування системних ресурсів.