Мобільний застосунок для координації волонтерських процесів - Сахацька, Ірина Миколаївна; Тарнавський, Юрій Адамович; Демчишин, Анатолій Анатолійович; Каленюк, Олександр Сергійович (Технічна інженерія, 2026)
Сучасні інформаційні технології відіграють ключову роль у розвитку суспільних ініціатив, зокрема у сфері волонтерської діяльності. Мобільні застосунки стають ефективним інструментом для організації комунікації, координації дій та забезпечення доступу до необхідних ресурсів. В умовах зростання потреби у швидкому та безпечному обміні даними особливого значення набуває використання платформ та технологій, що поєднують гнучкість, масштабованість і зручність у підтримці. Платформа Android, яка займає провідні позиції на ринку мобільних операційних систем, відкриває широкі можливості для створення інноваційних рішень. Вибір сучасних мов програмування та архітектурних підходів дозволяє забезпечити високу якість програмного продукту, його надійність та адаптивність до потреб користувачів. У цьому контексті особливо актуальним є застосування мови Kotlin, яка офіційно рекомендована для Android-розробки, а також використання новітніх інструментів побудови інтерфейсу та архітектурних патернів. У роботі розглянуто вибір інструментів розробки, особливості побудови користувацького інтерфейсу, організацію бізнес-логіки та серверної взаємодії в мобільному застосунку для координації волонтерської діяльності. Архітектура застосунку побудована з урахуванням принципів Clean Architecture. Такий підхід забезпечує чітке розділення відповідальностей між рівнями системи: представлення, бізнес-логіки та доступу до даних. Мобільний клієнт реалізовано на платформі Android із використанням мови програмування Kotlin, фреймворку Jetpack Compose для побудови інтерфейсу та бібліотеки Room (SQLite) для локального зберігання даних. Серверна частина створена на основі Ktor, підтримує REST API, автентифікацію користувачів та взаємодію з централізованою базою даних MySQL. Запропоноване рішення забезпечує модульність, масштабованість та можливість подальшого вдосконалення мобільного застосунку, що робить його ефективним інструментом для координації волонтерських ініціатив, сприяючи розвитку громадянського суспільства та підвищенню ефективності соціальних проєктів.