Огляд сучасних підходів до декомпозиції прикладних програмних систем: від моноліту до модульного моноліту та мікросервісів - Лімінович, Іван Дмитрович; Плечистий, Дмитро Дмитрович; Локтікова, Тамара Миколаївна; Кушнір, Надія Олександрівна (Технічна інженерія, 2026)
У статті узагальнено усталені підходи до декомпозиції прикладних програмних систем як інструменту керування складністю, еволюцією та ризиками змін упродовж життєвого циклу програмного продукту. Наголошено, що декомпозиція є не одноразовим технічним рішенням, а керованим процесом, який визначає межі відповідальності компонентів, характер їхніх залежностей, можливості паралельної розробки та локалізації дефектів. Розглянуто монолітний підхід як типовий стартовий стан системи, його переваги з погляду простоти розгортання й транзакційної узгодженості, а також обмеження, пов’язані зі збільшенням кількості прихованих зв’язків, ускладненням супроводу та зниженням передбачуваності змін. Описано еволюцію від шарового структурування до компонентного мислення, у межах якого функціональність групується навколо доменних відповідальностей і формалізованих інтерфейсів. Окремо проаналізовано концепцію модульного моноліту як архітектури єдиного розгортання з жорсткими внутрішніми межами, що надає можливість зменшити зчеплення, підвищити керованість модифікацій і зберегти відносно просту операційну модель. Також показано роль Domain-Driven Design у формуванні семантичних кордонів системи, зокрема концепції bounded context як основи для узгоджених доменних моделей і правил у різних частинах застосунку. Проаналізовано підходи до визначення меж декомпозиції за бізнес-можливостями та субдоменами, акцентовано їхню придатність для узгодження архітектурних рішень із тим, як еволюціонує предметна область та організаційні процеси. Окрему увагу приділено еволюційним підходам модернізації Strangler Fig і Anti-Corruption Layer, які забезпечують інкрементальну трансформацію системи, зменшення ризиків і можливість поступового відокремлення функціональності без сценарію «великого переписування». Сформульовано висновки щодо вибору підходу залежно від вимог до автономності компонентів, швидкості внесення змін, узгодженості даних та допустимого рівня операційної складності, а також окреслено типові компроміси, які виникають при переході від монолітних до більш дрібнозернистих архітектур.