Визначення закономірностей коливання пасажиропотоку - Доля, Костянтин Вікторович (Технічна інженерія, 2026)
У статті розглянуто пасажиропотік міського та приміського транспорту як часовий ряд yt з дискретизацією ∆t та запропоновано підхід до виявлення закономірностей його коливань. Показано, що структура попиту формується поєднанням добової й тижневої сезонності, календарних ефектів та впливом зовнішніх чинників (погода, надійність руху, подієві збурення). Для виділення регулярної компоненти побудовано «коридор норми» на основі квантильних оцінок, що дає змогу ґрунтовно описувати типові рівні попиту та його природну варіативність у межах однорідних часових груп. Запропоновано автоматичну класифікацію днів за формою добового профілю (кластеризація нормованих добових векторів), що дозволяє відокремити будні, вихідні, святкові та аномальні дні за фактичними даними, а не лише за календарем. Пікові події визначаються як перевищення відносно квантильного порога; для кожної події обчислюються амплітуда, тривалість і інтегральне навантаження, які безпосередньо інтерпретуються з позицій потреби у випуску та резерві рухомого складу. Додатково використано rollіng-аналіз для контролю стабільності закономірностей у часі та регресійну постановку для кількісної оцінки впливу температури, опадів, свят і затримок. Практичним результатом є система показників і правил, придатна для коригування інтервалів руху, планування посиленого випуску в пікові години та оперативного реагування на відхилення попиту, що покращує якість обслуговування й знижує витрати, сприяючи підвищенню надійності перевезень, комфорту пасажирів та ефективності використання ресурсів у мережі.