Методика визначення складу суміші дизельного та біодизельного палив під час руху автомобіля - Галущак, Дмитро Олександрович; Галущак, Олександр Олександрович; Кужель, Володимир Петрович; Рябошапка, Вадим Борисович; Шумляківський, Володимир Петрович (Технічна інженерія, 2026)
Дана робота присвячена розробці алгоритму функціонування системи живлення дизельного двигуна автомобіля при використанні суміші дизельного палива та біодизеля зі змінним відсотковим складом залежно від умов експлуатації та навантаження на автомобіль. У статті розглянуто питання підвищення ефективності використання альтернативних видів палив для двигунів автомобілів. Одним із найбільш перспективних замінників традиційного дизельного палива є біодизельне паливо – відновлюване паливо рослинного або біологічного походження, використання якого дозволяє зменшити негативний вплив на навколишнє середовище, за рахунок зниження викидів шкідливих речовин при частковому або повному заміщенні традиційного дизельного палива без суттєвих змін у конструкції двигунів. Використання чистого біодизельного палива може супроводжуватися певними експлуатаційними обмеженнями, пов’язаними з його фізико-хімічними властивостями та негативним впливом на елементи паливної системи. Виходячи з цього перспективним напрямом є застосування сумішей дизельного та біодизельного палив зі змінним відсотковим складом, що дозволяє поєднати екологічні переваги біодизельного палива з надійністю роботи на дизельному паливі. Метою роботи є розробка підходу для визначення раціонального складу паливної суміші безпосередньо під час руху автомобіля з урахуванням режимів роботи двигуна та навантаження на автомобіль. Розроблено алгоритм роботи системи живлення дизельного двигуна автомобіля при застосуванні суміші дизельного палива та біодизеля зі змінним відсотковим складом залежно від умов експлуатації та навантаження на автомобіль. Реалізація запропонованого підходу спрямована на зменшення споживання традиційного дизельного палива, підвищення енергетичної незалежності транспорту та покращення екологічних показників автомобілів.