Обґрунтування параметричного ризик-орієнтованого підходу до контролю якості і надійності деталей автомобілів - Бегерський, Дмитро Богданович (Технічна інженерія, 2026)
У статті здійснено комплексне теоретичне обґрунтування параметричного ризик-орієнтованого підходу до контролю якості та надійності деталей автомобілів з урахуванням тенденцій цифровізації виробництва, впровадження концепцій Industry 4.0 та переходу до предиктивного управління технічним станом транспортних засобів. Метою дослідження є розроблення інтегрованої аналітичної моделі, що поєднує багатопараметричний опис технічного стану деталей із кількісною оцінкою ймовірності відмови та визначенням інтегрального ризику з урахуванням тяжкості наслідків. Для досягнення мети застосовано методи статистичного аналізу, нормування параметричних відхилень, багатовимірного ймовірнісного моделювання з урахуванням кореляційних зв’язків між параметрами, а також наближені методи теорії надійності FORM (First-Order Reliability Method) і SORM (Second-Order Reliability Method) для оцінювання індексу надійності та ймовірності відмови. Запропоновано формалізовану модель інтегрального ризику, що враховує нормовані відхилення параметрів, інтенсивність деградаційних процесів, вагові коефіцієнти впливу окремих характеристик і безпекові, економічні та експлуатаційні наслідки відмови. Розроблено алгоритм практичної реалізації підходу, який передбачає перехід від дискретного нормативного контролю до безперервного параметричного моніторингу технічного стану деталей із можливістю інтеграції результатів неруйнівного контролю та експлуатаційних даних. Отримані результати формують методичну основу для побудови адаптивних систем управління якістю і надійністю, підвищують обґрунтованість прийняття технічних рішень та сприяють зменшенню ризику відмов у процесі експлуатації автомобілів.