Економічні та географічні переваги розміщення підприємств з обробки природного каменю в Європі: порівняння ключових країн - Сироїд, Євгеній Сергійович; Соколовський, Володимир Олегович; Шкабара, Юлія Володимирівна; Микитенко, Сергій Вікторович; Сидоренко, Андрій Андрійович (Технічна інженерія, 2024)
Об’єктом дослідження є підприємства з обробки природного каменю в Європі та фактори, які впливають на їхнє розміщення та конкурентоспроможність. Проблема, яка вирішувалася в межах дослідження, полягала у визначенні найбільш сприятливих умов для розташування таких підприємств у різних країнах, враховуючи економічні та географічні чинники, зокрема доступ до сировини, рівень технологічного розвитку, вартість робочої сили, транспортну інфраструктуру та екологічні вимоги. Суть отриманих результатів полягає в тому, що найпривабливішими для розміщення підприємств є країни з багатими запасами природного каменю, низькою вартістю робочої сили та розвиненою інфраструктурою. Зокрема, країни Східної Європи, такі як Польща та Україна, пропонують значні переваги завдяки дешевій робочій силі (в Україні середня зарплата становить 388,04 дол. США), низьким енергетичним витратам (вартість 1 кВт в Україні – 0,17 дол. США), а також близькості до сировини. Західноєвропейські країни, як-от Італія та Іспанія, мають переваги завдяки високим технологіям та столітнім традиціям обробки каменю, хоча їхні виробничі витрати вищі. Ці результати дозволяють вирішити проблему вибору оптимального місця для розташування підприємств з обробки каменю, оскільки вони враховують ключові фактори, що впливають на економічну ефективність виробництва. Особливими перевагами країн Східної Європи є дешевша робоча сила та доступ до значних природних ресурсів, що забезпечує мінімізацію витрат на виробництво без втрати якості. Водночас розвинені країни Західної Європи, попри вищі витрати, мають сильні позиції завдяки використанню сучасних технологій та міцним експортним ринкам. Ці результати пояснюються взаємодією економічних факторів, таких як витрати на виробництво та технологічний рівень, а також географічними особливостями, зокрема близькістю до ринків збуту та наявністю природних ресурсів. На практиці результати дослідження можуть бути використані інвесторами для визначення найбільш вигідних локацій для розміщення підприємств з обробки каменю. За умов стабільної політичної та економічної ситуації ці країни можуть стати привабливими для інвестицій, забезпечуючи високу конкурентоспроможність на міжнародному ринку.