Вплив високих температур на міцнісні характеристики будівельних матеріалів - Леонець, Ірина Володимирівна; Білобров, Дмитро Миколайович (Технічна інженерія, 2023)
Використання шламу каменеобробних підприємств, особливо шламу Покостівського гранодіориту, являє собою інтригуючий та перспективний напрямок досліджень. Цей матеріал має унікальний склад, який може суттєво впливати на властивості та характеристики керамічних виробів. Дослідження цього аспекту є ключовим для розуміння потенціалу використання шламу в кераміці та можливостей для екологічної оптимізації виробничих процесів. У публікації вивчено можливість використання відходів каменеобробних підприємств у якості наповнювача для керамічних виробів, зокрема керамічної цегли. В дослідженні було взято відходи обробки Покостівського гранодіориту та Катеринівського лабрадориту. Відходи запікалися в чистому вигляді та в сумішах із глиною. Нагрівання відбувалося до 950 °С. Після спікання зразки випробували на стиск. Незважаючи на те, що розмір частинок гранітного шламу схожий на розмір частинок глини, а хімічний склад досить подібний, температура спікання 950 ºC не індукує аналогічний ефект у гранітних шламах, як у глині, формуючи внутрішню структуру з підвищеною пористістю та збільшеною кількістю інтерконектованих пор. Це має прямий вплив на міцність матеріалу на стиск. Втім, кераміка, вироблена з вмістом до 90 % гранітного шламу, демонструє задовільні показники міцності на стиск, таким чином, підходить для виробництва керамічної цегли. Додавання до 90 % шламу надає матеріалу унікальні характеристики, які роблять його привабливим для використання, зокрема, зменшену щільність та підвищену пористість. Обидва ці аспекти значною мірою впливають на потенційні тепло- та звукоізоляційні характеристики, що є важливими у керамічній промисловості. Зменшення щільності дозволяє отримати легший матеріал з прийнятними характеристиками та меншим навантаженням на конструкцію будівлі завдяки включенню відходів.