Обґрунтування доцільності визначення обсягів гірничої маси на основі мультикоптерної зйомки - Котенко, Володимир Володимирович; Куницька, Марина Сергіївна (Технічна інженерія, 2023)
Підрахунок об’єму виконаних гірничих робіт на гірничодобувних підприємствах є однією з важливих сторін маркшейдерсько-геологічної служби. Стаття присвячена дослідженню доцільності застосування визначення обсягів гірничої маси на основі мультикоптерної зйомки, адже застосування сучасних приладів і програмного забезпечення дозволяє в автоматизованому режимі виконувати поставлені задачі, роботи з проєктування і планування гірничого виробництва виконувати з більшою точністю та з меншими затратами часу і ресурсів. У роботі розглянуто способи геодезичних зйомок та можливість використання квадракоптерів для спостереження за процесом видобування корисної копалини на відкритих гірничих роботах, і для моніторингу правильності виконання всіх технологічних процесів. Зйомка відвалу виконувалася на підприємстві двома способами: тахеометричною зйомкою та за допомогою квадрокоптера Phantom 2. У результаті дослідження на основі застосування інформаційно-комп’ютерних технологій були одержані поліноміальні залежності, що характеризують залежність між похибками просторової орієнтації зльоту та часу квадрокоптера та залежності кута його обертання навколо вертикальної осі залежно від часу. Розроблено методику визначення доцільності використання мультикоптерів у визначених умовах з застосуванням інформаційно-комп’ютерних технологій. На основі досліджень обґрунтовано доцільність використання квадрокоптерів на родовищі, шляхом порівняння традиційного методу для оцінки обсягів запасів способом тахеометричної зйомки.