Оцінка радіаційного фону в житлових приміщеннях, зумовленого техногенно підсиленими джерелами природного походження - Шелест, Зоя Михайлівна; Корбут, Марія Броніславівна; Герасимчук, Олена Леонтіївна; Кальчук, Сергій Володимирович (Технічна інженерія, 2023)
Природний радіаційний фон є важливим абіотичним фактором. Нині опромінення від природних джерел посилене техногенною компонентою. Зростання чисельності населення стимулює будівництво, для якого використовують природну мінеральну сировину. Уран та його дочірні радіонукліди, що містяться у будівельних матеріалах, підсилюють вплив природних джерел радіації на людину. Радон є головним дозоутворюючим радіонуклідом. Його вимірювання є складним завданням. Серед продуктів поділу радону є гамма-випромінювачі, які разом з іншими природними радіонуклідами формують радіаційний фон житлових приміщень. У роботі проаналізовано особливості формування потужності амбієнтного еквіваленту дози гамма-опромінення в повітрі житлових будинків у місті Житомирі. Встановлено, що рівень потужності еквівалентної дози в житлових приміщеннях залежить від висоти споруди та виду будівельних матеріалів. Виявлено, що найвищий рівень гамма-фону фіксується на перших поверхах панельних будинків. Він був на 16 % вищий, ніж на перших поверхах цегляних будинків, на 20 % вище, ніж на других та на 25 % вище, ніж на третіх поверхах панельних будинків. Різниця статистично достовірна. Також показано, що є тренд до збільшення гамма-фону у більш сучасних будинках порівняно зі старішими.