Оптимізація роботи екскаваторно-автомобільного комплексу при відробці флювіогляціальних відкладів розкриву на кар’єрі Соснівського родовища гранітів - Фролов, Олександр Олександрович; Литвинчук, Ілля Дмитрович; Остапчук, Артем Олександрович (Технічна інженерія, 2023)
У статті наведено результати наукових досліджень щодо визначення оптимального співвідношення між місткістю кузова автосамоскида і місткістю ковша екскаватора при роботі екскаваторно-автомобільного комплексу в умовах розробки розкривного уступу кар’єру Соснівського родовища гранітів. Згідно з проведеним аналізом наукових публікацій встановлено, що існують різні наукові підходи щодо забезпечення ефективної роботи екскаваторно-автомобільного комплексу на кар’єрах. Однак у більшості праць зазначено важливість дотримання оптимального співвідношення між місткостями кузова автосамоскида і ковша екскаватора для забезпечення високопродуктивної роботи комплексу обладнання. У програмному комплексі AutoCAD Civil 3D виконано моделювання поверхні кар’єрного поля та встановлено параметри профілю трас при транспортуванні гірничої маси у відвал для двох запропонованих технологічних схем виймання флювіогляціальних відкладів на розкривному уступі. Використовуючи результати моделювання та встановивши особливості гірничо-геологічних і технологічних умов кар’єру Соснівського родовища гранітів, розраховано тривалості рейсів автосамоскидів за двома пропонованими технологічними схемами розробки флювіогляціальних відкладів. Визначено оптимальні співвідношення між місткістю кузова автосамоскида і ковша екскаватора. Для першої технологічної схеми відробки розкривного уступу тривалість рейсу автосамоскида становить 4,03 хв, а співвідношення місткостей кузова автосамоскида і ковша екскаватора – 5,64; для другої технологічної схеми відробки розкривного уступу відповідно ці значення складають 11,67 хв та 8,16. При умові застосування на розкривному уступі кар’єру гідравлічного екскаватора зі зворотною лопатою Volvo EC460BLC (перша технологічна схема розробки) з ємністю ковша 2,1 м3 рекомендовано транспортувати гірничу масу на відвал автосамоскидом з місткістю кузова 11,84 м3. При використанні такого ж екскаватора, але з прямою лопатою (друга технологічна схема розробки) рекомендується застосовувати автосамоскид з місткістю кузова 17,44 м3.