Дослідження просторової мінливості якісних показників при видобуванні кварц-польовошпатової сировини в умовах родовища «Гірне» - Горшкальов, Сергій Андрійович; Луньов, Андрій Олександрович; Левицький, Володимир Григорович; Павлов, Євген Євгенійович; Темченко, Олександр Анатолійович (Технічна інженерія, 2023)
Робота присвячена питанням геометризації родовищ кварц-польовошпатової сировини з використанням сучасних методів та технологій. У результаті виконаних досліджень на основі застосування сучасних геоінформаційних систем ГІС та інформаційно-комп’ютерних технологій встановлено кондиційні ділянки та ділянки з підвищеним вмістом шкідливих елементів та мінералів.. Удосконалено методики геометризації родовищ кварц-польовошпатової сировини. На основі теоретичних і експериментальних досліджень доведено можливість одержання різнопланових комплексних планів кількісного вираження основних показників покладу і шляхом гірничо-геометричного аналізу цих основних характеристик із застосуванням сучасних комп’ютерно-інформаційних технологій та ГІС створено відповідні моделі. Отримані результати можуть бути використані для поділу кар’єрного поля на технологічні зони залежно від вмісту основних показників та надання рекомендацій щодо селективного відпрацювання, що дозволить оптимізувати видобувні роботи та зменшити втрати корисної копалини.