Використання згорткових нейронних мереж у задачах розпізнавання та класифікації об’єктів зображень - Кушнір, Надія Олександрівна; Локтікова, Тамара Миколаївна; Морозов, Андрій Васильович; Юрченко, Владислав Олегович (Технічна інженерія, 2022)
Досліджується застосування штучних нейронних мереж у задачах розпізнавання та класифікації об’єктів зображень. Розглядається класична задача класифікації об’єктів на зображенні, а саме визначення статі особи за її обличчям. Це зумовлено тим, що існує вдалий набір даних, який складається з 47009 зображень облич чоловіків та жінок для навчання та 11649 зображень облич для тестування штучної нейронної мережі. Запропоновано використання згорткової нейронної мережі. Такий підхід дозволяє зменшити обсяг інформації, що зберігається у пам’яті, а також ієрархічно виділити та агрегувати ознаки вхідних даних. Згорткова нейронна мережа складається з декількох блоків згорткових й агрегувального шарів, шару вирівнювання, шарів повнозв’язних нейронів, вихідного нейрона. Пороговою активаційною функцію для всіх нейронів, окрім вихідного, обрано функцію «ReLU». Активаційною функцією вихідного нейрона є сигмоїдальна. Здійснено побудову нейронної мережі, її навчання та тестування із застосуванням бібліотеки «TensorFlow», API «Keras.NET», а також розробленої бібліотеки методів на базі платформи «.NET Standard 2.0». Для візуального відображення налаштування відповідних процесів розроблено віконний додаток на базі платформ «.NET 6.0» та «WPF». Для побудови необхідних графіків використано бібліотеку «OxyPlot». Досліджено якість роботи пропонованої згорткової нейронної мережі залежно від кількості блоків та розмірів фільтра згортки. Найкращі результати роботи досягаються із 3 блоками згорткових та агрегувального шарів та розмірами фільтра згортки 3 x 3 пікселів. Оптимальної точності класифікації об’єктів зображень мережа набуває при її навчанні протягом 14 епох.