Розробка автоматизованої системи розпізнавання показань приладів за допомогою камери машинного зору - Євсеєнко, Олег Миколайович; Гапон , Анатолій Іванович; Крилова, Вікторія Анатоліївна (Технічна інженерія, 2022)
Особливістю сьогодення є автоматизація усіх сфер людського життя. Це пов’язано як з розвитком IT-сфери, так і впровадженням технологічних змін, які є трендами Індустрії 4.0. Нові прилади, які випускаються виробниками продукції і призначені для обробки показань датчиків параметрів фізичного середовища, мають проходити етапи налагодження, калібрування та повірки. Кожен з етапів займає певний людський та машинний час, який позначається на ціні та кількості продукції, що випускається. Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність» визначає, що законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки підлягають періодичній повірці, а також повірці після ремонту. Світова тенденція показує, що бланк звіту оформлення результатів має зберігатись у цифровому вигляді в базі даних або хмарному середовищі. На сьогодні цей звіт формується оператором даних вручну, а це займає певний час. Тому важливим завданням є повна автоматизація виробництва. Розглянуто основні проблеми, які виникають під час побудови автоматизованої системи керування з використанням камер машинного зору. Наведено основні технічні параметри камер. Увесь технологічний процес отримання показань приладів розділено на підсистеми. Синтезовано апаратно-програмний комплекс отримання показань приладів за допомогою машинного зору. Розроблено алгоритми розпізнавання показань приладів із зображення. Наведено вимоги до вибору джерел освітлення. Запропонована система призначена для автоматизації повірки існуючих приладів з можливістю запровадження нових розроблених програмних алгоритмів.У подальших дослідженнях планується розширення кількості та типів приборів, використання розробленої системи для визначення механічних дефектів під час виготовлення приладів.