Термодинамічне дослідження фазової нестійкості п’ятикомпонентних напівпровідникових твердих розчинів системи A3B5 - Москвін , Павло Петрович; Бондарчук , Василь Миколайович; Головня , Руслан Миколайович; Давидчук , Сергій Петрович; Рубцов , Едуард Русланович (Технічна інженерія, 2021)
Загальний критерій стійкості багатокомпонентних фаз адаптований до опису термодинамічного стану п’ятикомпонентних напівпровідникових твердих розчинів системи A3B5, які кристалізуються в структурі сфарелиту. Для найбільш важливих в практичному застосуванні твердих розчинів GaxIn1-xPyAszSb1-y-z, AlxGayIn1-x-yAszSb1-z, AlxGayIn1-x-yPzAs1-z розраховані положення бінодалей і спінодалей розпаду залежно від температури. Показано, що ділянки термодинамічно нестабільних станів при типових температурах синтезу матеріалів розташовані близько до найважливіших в практичному плані складів твердих розчинів. Термодинамічно нестабільний стан матеріалу слід враховувати під час вибору й обґрунтування технологічних умов отримання на їх основі гетероструктур оптико-електронного призначення.