Дослідження шумового навантаження та розробка комплексу шумознижуючих заходів на прикладі одного з мікрорайонів м. Житомир - Гупалюк, Юрій Ігорович; Шомко, Дарина Василівна; Шомко, Віта Вікторівна; Носик, Оксана Василівна; Давидова, Ірина Володимирівна (Технічна інженерія, 2020)
У сучасних умовах розвитку урбанізованих територій все більше зростає значущість захисту від шумового впливу. У зв’язку з індустріалізацією міст, зростанням кількості транспортних засобів, транспортної рухливості населення, ростом технічного оснащення міського господарства збільшуються рівні шумового забруднення. Для проведення досліджень було обрано один із мікрорайонів м. Житомира, віддалений від центра міста та частково оточений зеленою зоною, що зменшує ймовірність впливу інших прилеглих територій зі значним транспортним потоком на формування рівня шумового навантаження. На основі попереднього обстеження території мікрорайону було виявлено ключові ділянки, в яких потім проводилися виміри шуму. Головною вимогою до спектра ключових ділянок була рівномірність розміщення, охоплення всіх функціональних зон і можливість паралельного виміру шуму біля його джерела і всередині житлового кварталу. На основі статистичної обробки отриманих експериментальних даних розроблено картографічні моделі просторового розподілу шумового забруднення в межах мікрорайону. За результатами досліджень було виділено зони з різним рівнем шумового забруднення. Найбільший рівень шуму спостерігається поблизу місць виїзду автомобілів з провулків на головну дорогу. Кінцевим етапом проєкту стала розробка заходів зі зниження шумового навантаження на житлові будівлі та прибудинкові території. За результатами акустичних розрахунків визначено геометричні параметри екранів, надано вимоги щодо акустичних характеристик конструкції екрана і запропоновано базові конструкції, що відповідають таким характеристикам. Розрахункова ефективність екранів становить 7–8 дБ. Було проведено визначення проєктного рівня шуму із врахуванням заходів та створення проєктної карти шуму.