Забезпечення вібростійкості процесу розточування однолезовим інструментом на токарному верстаті - Шевченко, Олександр Віталійович; Ліщинер-Іващенко, Ольга Вадимівна (Технічна інженерія, 2020)
Підвищення вібростійкості процесу розточування під час токарної обробки є актуальною задачею. Для теоретичного аналізу коливальних процесів при обробці консольними оправками розроблено принципову схему домінуючої коливальної системи процесу розточування та побудовано математичну модель динамічної системи верстата, що дозволяє визначити вплив конструктивних параметрів розточувальних оправок на вібростійкість процесу розточування. На основі математичної моделі з використанням передаточної функції розімкнутої динамічної системи розраховано залежність запасу сталості пружної системи розточувальна оправка-супорт від конструктивних параметрів оправки. Визначено вплив напряму головних осей жорсткості пружної системи оправка-супорт на статичну характеристику пружної системи інструмента. Експериментальні дослідження розточувальних оправок дали можливість визначити їх частотні характеристики методом гармонічного збурення та використати їх під час моделювання процесу розточування. Показано, що забезпечення умов вібростійкої обробки на верстатах консольними оправками може здійснюватися шляхом раціонального вибору їх конструктивних параметрів з урахуванням відповідної орієнтації головних осей жорсткості пружної системи інструмента по відношенню до напряму дії сили різання, вибором раціонального співвідношення жорсткостей оправок за цими осями та підвищенням демпфірувальної здатності консольної частини оправки.