Оцінка інвестиційної привабливості технологічних схем розробки обводнених титан-цирконієвих родовищ - Собко, Борис Юхимович; Ложніков, Олексій Володимирович (Технічна інженерія, 2019)
Встановлено ефективність технологічних схем розробки обводнених титано-цирконієвих родовищ на прикладі експлуатації кар’єра Мотронівського ГЗК за показником терміну окупності інвестицій. Розглянуто основні складові технологічних схем розробки обводненого родовища, які впливають на оцінку інвестиційної привабливості видобутку корисної копалини. Наведено розрахунок капітальних витрат на розробку родовища, які дозволили зробити попередню оцінку ефективності технологічних показників.Результати отримані під час розрахунку експлуатаційних витрат свідчать про перевагу технологічної схеми, в якій розробка рудного пласта родовища виконується плавучим гідромеханізованим комплексом з поділом рудного піску на важкі мінерали, глину і пісок. У той самий час отримані результати свідчать, що найбільш енергоємною є технологічна схема, в якій рудний пласт розробляється екскаваторами драглайнами. Дослідження зі встановлення терміну окупності інвестицій ґрунтувалися на визначенні приведеної вартості грошових потоків на перший рік розробки кар’єру для кожної з чотирьох технологічних схем. Відповідно до зазначеного показника найбільш ефективною є технологічна схема, в якій розробка обводненого титан-цирконієвого родовища здійснюється земснарядами, а рудний пісок у вигляді пульпи подається на збагачувальну фабрику на борту кар’єра, в той час як найгірші показники у схеми, в якій рудний пласт розробляється екскаваторами драглайнами. Отримані результати будуть використані у подальших дослідженнях зі встановлення ефективності залучення супутніх корисних копалин у розробку родовища.