Спосіб приготування та добір компонентного складу спінених вибухових композицій для ущільнення просадних ґрунтів - Бойко, Віктор Вікторович; Ган, Олена Валеріївна; Кравець, Віктор Георгійович; Ган, Анатолій Леонідович (Технічна інженерія, 2019)
Запропоновано пристрій для приготування водонаповненої спіненої вибухової композиції, який можна використовувати в польових умовах при ущільненні просадних нестійких ґрунтів. Спінена водонаповнена вибухова композиція складається з аміачної селітри, поверхнево-активних речовин (ПАР) і води. Обґрунтовано спосіб приготування спіненої вибухової композиції, який полягає у змішуванні ПАР з водою, а потім з аміачною селітрою механічним шляхом у низькошвидкісному режимі без спінювання суміші, подачу цієї суспензії під тиском до об’єкта проведення підривних робіт та дозованою аерацією його за рахунок ежектування повітря потоком суміші з прямоточною видачею спіненої вибухової композиції до місця застосування. Запропоновано добір компонентного складу водонаповнених спінених вибухових композицій низької щільності, наведено їхні фізико-технічні та динамічні характеристики. Досліджено динамічні та фізико-технічні характеристики малощільних спінених вибухових композицій і встановлено, що мінімальна швидкість детонації цих ВР у відкритих зарядах та в зарядах у жорсткій оболонці менше ніж мінімальна швидкість детонації у штатного амоніту № 6ЖВ; бризантність спінених вибухових композицій не перевищує (10–11)*10-3м, що практично вдвічі менша, ніж у ігданіту і втричі менша, ніж у амоніту № 6ЖВ; дещо більший час наростання тиску в імпульсі до максимуму у спінених вибухових композицій порівняно з ігданіторм; тиск на фронті хвилі у спінених вибухових композицій у 6–7 разів менший, ніж у амоніту № 6ЖВ відповідно і значно менша швидкість наростання тиску в імпульсі. Такі параметри вибухового імпульсу ВР дають можливість використовувати спінені вибухові композиції для рівномірного ущільнення просадних лесових ґрунтів на необхідну потужність та при розмінуванні мінних полів.