Невизначеність оцінювання втрати вологості готової продукції

Автор(и)

  • Євген Тимофійович Володарський Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0003-2573-6543
  • Дмитро Вікторович Лущик Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0002-2689-604X

DOI:

https://doi.org/10.26642/ten-2024-1(93)-278-282

Ключові слова:

градуювання, випаровування, втрата вологості

Анотація

Побудова сучасного виробництва неможлива без використання інформаційно-вимірювальних систем (ІВС), які дозволяють оптимізувати виробничі процеси, підвищити продуктивність підприємства та покращити якість готової продукції завдяки контролю сукупності характерних параметрів. Розглядається питання оцінювання вологості виготовленої продукції характерного параметра, що є визначальним для якості готових продуктів у багатьох сферах промисловості. Не порушуючи загальності висновків, проводяться дослідження на основі технологічних процесів з випаровуванням. При їх реалізації виконуються визначальні вимірювання, сутність яких полягає в проведенні процесу градуювання на основі тестових зразків з метою створення градуювальних таблиць, та контрольні вимірювання, які виконуються безпосередньо під час виробничого процесу з метою корегування, відповідно до створених таблиць, керованих параметрів, що впливають на значення характерної величини. Описано методику отримання відносної градуювальної характеристики для процесів, що прямо чи опосередковано відповідають модельному рівнянню віднімання. Наведено структурну організацію при градуюванні значень характеристичного параметра готового продукту від розміру впливових чинників. Проаналізовано невизначеність оцінювання вологості за результатами контрольного вимірювання. Встановлено, що присутність інструментальної кореляції під час виконання операції віднімання призводить до підвищення точності оцінювання, причому зі збільшенням різниці між вхідними параметрами, росте і точність оцінювання вологості готової продукції.

Посилання

Volodarsky, E., Lushchik, D. and Warsza, Z. (2022), «Influence of the correlation of the results of direct measurements on the uncertainty of parameters observed indirectly», Pomiary automatyka robotyka, Vol. 26, No. 3, pp. 37–42, doi: 10.14313/par_245/37.

Warsza, Z.L. et al. (2022), «Instrumental covariance and its impact on the uncertainty of tested parameters of industrial objects», Advances in intelligent systems and computing, pp. 370–379, doi: 10.1007/978-3-031-03502-9_36.

Volodarskyi, Ye.T. and Lushchyk, D. (2023), «Nevyznachenist otsinky kharakterystychnoi velychyny dvokomponentnoi sumishi», Ukrainskyi metrolohichnyi zhurnal, No. 4, pp. 26–30, doi: 10.24027/2306-7039.4.2023.298648.

JCGM 100:2008. GUM 2008 with minor corrections. Evaluation of measurement data – Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement (2008), BIPM, France.

Volodarskyi, Ye.T. and Kosheva, L. (2023), Teoriia ta praktyka eksperymentalnykh doslidzhen, navch. posib., Baranovska, T.P., Vinnytsia, 298 р.

Zakharov, I.P. (2007), «Estimating measurement uncertainty on the basis of observed and logical correlation», Measurement techniques, Vol. 50, No. 8, рр. 808–816, doi: 10.1007/s11018-007-0154-8.

Volodarskyi, Ye.T., Dobroliubova, M.V. and Kosheva, L.O. (2020), «Informatsiino-vymiriuvalni systemy ta nevyznachenist», Ukrainskyi metrolohichnyi zhurnal, No. 3A, рр. 30–35, doi: 10.24027/2306-7039.3a.2020.217653.

Drobot, V.I. (2002), Tekhnolohiia khlibopekarskoho vyrobnytstva, pidruchnyk, Lohos, Kyiv, 365 р.

DSTU 4910:2008. Vyroby kondyterski. Metody vyznachennia masovykh chastok volohy ta sukhykh rechovyn (2008), Na zaminu HOST 5900-73, chynnyi vid 2009-01-01, Vyd. оfits, Derzhspozhyvstandart Ukrainy, Kyiv, 14 р.

DSTU 2681-94. Metrolohiia. Terminy ta vyznachennia (1994), Chynnyi vid 1995-01-01, Vyd. оfits, DP «UkrNDISSI», Kyiv, 72 р.

DSTU ISO/IEC Guide 98-3:2018. Nevyznachenist vymiriuvan. Chastyna 3. Nastanova shchodo podannia nevyznachenosti u vymiriuvanni (2018), Chynnyi vid 2020-01-01, Vyd. оfits, DP «UkrNDNTs», Kyiv, 123 р.

Список використаної літератури:

Volodarsky E. Influence of the correlation of the results of direct measurements on the uncertainty of parameters observed indirectly / E.Volodarsky, D.Lushchik, Z.Warsza // Pomiary automatyka robotyka. – 2022. – Т. 26, № 3. – С. 37–42. DOI: 10.14313/par_245/37.

Instrumental covariance and its impact on the uncertainty of tested parameters of industrial objects / Z.L. Warsza та ін. // Advances in intelligent systems and computing. – 2022. – С. 370–379. DOI: 10.1007/978-3-031-03502-9_36.

Володарський Є.Т. Невизначеність оцінки характеристичної величини двокомпонентної суміші / Є.Володарський, Д.Лущик // Український метрологічний журнал. – 2023. – № 4. – С. 26–30. DOI: 10.24027/2306-7039.4.2023.298648.

Evaluation of measurement data – Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement : JCGM 100:2008, GUM 2008 with minor corrections. – France : BIPM.

Володарський Є.Т. Теорія та практика експериментальних досліджень : навч. посіб. / Є.Володарський, Л.Кошева. – Вінниця : Барановська Т.П., 2023. – 298 с.

Zakharov I.P. Estimating measurement uncertainty on the basis of observed and logical / I.P. Zakharov // Measurement techniques. – 2007. – Vol. 50, № 8. – P. 808–816. DOI: 10.1007/s11018-007-0154-8.

Володарський Є.Т. Інформаційно-вимірювальні системи та невизначеність / Є.Т. Володарський, М.В. Добролюбова, Л.О. Кошева // Український метрологічний журнал. – 2020. – № 3A. – С. 30–35. DOI: 10.24027/2306-7039.3a.2020.217653.

Дробот В.І. Технологія хлібопекарського виробництва : підручник / В.І. Дробот. – К. : Логос, 2002. – 365 с.

Вироби кондитерські. Методи визначення масових часток вологи та сухих речовин : ДСТУ 4910:2008. – На заміну ГОСТ 5900-73 ; чинний від 2009-01-01. – Вид. офіц. – Київ : Держспоживстандарт України, 2008. – 14 с.

Метрологія. Терміни та визначення : ДСТУ 2681-94. – Чинний від 1995-01-01. – Вид. офіц. – Київ : ДП «УкрНДІССІ», 1994. – 72 с.

Невизначеність вимірювань. Частина 3. Настанова щодо подання невизначеності у вимірюванні : ДСТУ ISO/IEC Guide 98-3:2018. – Чинний від 2020-01-01. – Вид. офіц. – Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2018. – 123 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-17

Як цитувати

Володарський, Є. Т., & Лущик, Д. В. (2024). Невизначеність оцінювання втрати вологості готової продукції. Технічна інженерія, (1(93), 278–282. https://doi.org/10.26642/ten-2024-1(93)-278-282

Номер

Розділ

ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ