Вимірювання параметрів руху та керування технологічним обладнанням для пакування морозива
DOI:
https://doi.org/10.26642/ten-2022-1(89)-101-107Ключові слова:
інформаційно-вимірювальна система; параметри руху; технологічне обладнання; морозиво; індуктивний датчик; програмований логічний контролерАнотація
Застосування інформаційно-вимірювальних систем у харчовій галузі дозволяє покращити якість продуктів, зменшити витрати на обслуговування обладнання, зменшити витрати сировини за рахунок скорочення браку. Виробництво морозива з деякими змінами здійснюється за загальною технологічною схемою і складається з таких операцій: приймання сировини, підготовка сировини, складання суміші, пастеризація суміші, гомогенізація суміші, охолодження і дозрівання суміші, фризерування суміші, фасування та загартовування, пакування і зберігання морозива. Використання сучасних контрольно-вимірювальних приладів дозволяє поліпшити точність підтримки технологічних параметрів виробництва морозива. Розроблена система за рахунок точного вимірювання параметрів руху технологічного обладнання і його більш точного позиціонування дозволяє зменшити витрати часу на роботу обладнання для пакування морозива, сприяє зменшенню випуску бракованої продукції. За рахунок зменшення часу на пакування, вилучення затримок обладнання для усунення одночасного попадання двох або більше пачок морозива у пакувальну машину досягається ритмічність роботи пакувальної лінії. Як програмований логічний контролер обрано контролер Siemens S7-1200. Для програмування системи використано стандартний програмний пакет фірми Siemens TIA Portal V16. В процесі роботи системи виконується безперервний контроль технологічних параметрів і при виявленні відхилень від нормальних значень включається попереджувальна звукова і світлова сигналізація з виведенням на екран монітора текстового повідомлення, виконується переключення на резервне обладнання і відбувається відключення головних електроприводів для захисту обладнання від можливого ушкодження.
Посилання
Polishhuk, G.Je. and Gudz, I.S. (2006), Tehnologija morozyva, Firma INKOS, K., 216 p.
Polishhuk, G.Je., Grek, O.V., Skorchenko, T.A. et al. (2013), Tehnologija molochnyh produktiv, pidruchnyk, NUHT, K., 502 p.
Bartkovs'kyj, I.I., Polishhuk, G.Je. and Sharahmatova, T.Je. (2010), Tehnologija morozyva, Feniks, K., 248 p.
Skorchenko, T.A., Polishhuk, G.Je., Grek, O.V. and Kochubej, O.V. (2005), Tehnologija nezbyrano-molochnyh produktiv, navchal'nyj posibnyk, by Skorchenko, T.A. (ed.), Nova Knyga, Vinnycja, 264 p.
Suhenko, Ju.G., Polishhuk, G.Je. and Sarana, V.V. (2019), Naukove i tehnichne zabezpechennja vyrobnyctva morozyva, monografija, by prof. Polishhuk, G.Je. (ed.), NUBiP Ukrai'ny, K., 299 p.
Polishhuk, G.Je. (2020), Osnovy oderzhannja morozyva ta zamorozhenyh desertiv, konspekt lekcij dlja bakalavriv spec. 181 «Harchovi tehnologii'», NUHT, K., 82 p.
Bartkovs'kyj, I.I., Rybak, O.M., Polishhuk, G.Je. et al. (2014), Obladnannja dlja vyrobnyctva morozyva, navch. posib., Nac. un-t harch. tehnologij, Odes. nac. akad. harch. tehnologij, Asoc. ukr. vyrobnykiv «Morozyvo i zamorozheni produkty», K., 316 p.
Plahotnyj, V.T. and Jankovs'ka, N.Je. (2001), Agregaty i potokovo-mehanizovani linii' dlja vyrobnyctva morozyva, konspekt lekcij, IPK, K., 40 p.
Siemens (2018), SIMATIC S7 S7-1200 Programmable controller, System Manual, [Online], available at: https://cutt.ly/nKkQAvr
Delivery release TIA Portal V16, [Online], available at: https://support.industry.siemens.com/cs/document/109771626/delivery-release-tia-portal-v16?lc=en-ww
Список використаної літератури:
Поліщук Г.Є. Технологія морозива / Г.Є. Поліщук, І.С. Гудз. – К. : Фірма ІНКОС, 2006. – 216 с.
Технологія молочних продуктів : підручник / Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, Т.А. Скорченко та ін. – К. : НУХТ, 2013. – 502 с.
Бартковський І.І. Технологія морозива / І.І. Бартковський, Г.Є. Поліщук, Т.Є. Шарахматова. – К. : Фенікс, 2010. – 248 с.
Технологія незбирано-молочних продуктів : навчальний посібник / Т.А. Скорченко, Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, О.В. Кочубей ; за ред. Т.А. Скорченко. – Вінниця : Нова Книга, 2005. – 264 с.
Сухенко Ю.Г. Наукове і технічне забезпечення виробництва морозива : монографія / Ю.Г. Сухенко, Г.Є. Поліщук, В.В. Сарана ; за ред. проф. Г.Є. Поліщук. – К. : НУБіП України, 2019 – 299 с.
Поліщук Г.Є. Основи одержання морозива та заморожених десертів : конспект лекцій для бакалаврів спец. 181 «Харчові технології» / Г.Є. Поліщук. – К. : НУХТ, 2020 – 82 с.
Обладнання для виробництва морозива : навч. посіб. / І.І. Бартковський, О.М. Рибак, Г.Є. Поліщук та ін. – К. : Нац. ун-т харч. технологій, Одес. нац. акад. харч. технологій, Асоц. укр. виробників «Морозиво і заморожені продукти», 2014. – 316 с.
Плахотний В.Т. Агрегати і потоково-механізовані лінії для виробництва морозива : конспект лекцій / В.Т. Плахотний, Н.Є. Янковська. – К. : ІПК, 2001. – 40 с.
SIMATIC S7 S7-1200 Programmable controller : System Manual // Siemens. – 2018 [Electronic resource]. – Access mode : https://cutt.ly/nKkQAvr.
Delivery release TIA Portal V16 [Electronic resource]. – Access mode : https://support.industry.siemens.com/cs/document/109771626/delivery-release-tia-portal-v16?lc=en-ww.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Юрій Олександрович Подчашинський, Олена Миколаївна Безвесільна, Ларіна Олексіївна Чепюк, Юрій Олександрович Шавурський, Олена Василівна Дерев’янко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор, який подає матеріали до друку, зберігає за собою всі авторські права та надає відповідному виданню право першої публікації, дозволяючи розповсюджувати даний матеріал із зазначенням авторства та джерела первинної публікації, а також погоджується на розміщення її електронної версії на сайті Національної бібліотеки ім. В.І. Вернадського.