Обґрунтування параметрів змішувача для борошняних компонентів

Автор(и)

  • Ігор Ярославович Стадник Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4126-3256
  • Володимир Антонович Піддубний Київський національний торговельно-економічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1497-7133
  • Андрій Олегович Чагайда Державний університет «Житомирська політехніка», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1826-9545
  • Євгеній Анатолійович Петриченко Уманський національний університет садівництва, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1037-077X

DOI:

https://doi.org/10.26642/ten-2022-1(89)-3-10

Ключові слова:

змішувач; диспергування; емульсія; процес; моделювання

Анотація

Необхідність у забезпеченні хлібопекарської та кондитерської галузей новішим високотехнологічним обладнанням, яке забезпечувало б якісне приготування сумішей для основних процесів у виробництві борошняних напівфабрикатів при якісному змішуванні дозуючих компонентів, завжди є актуальною темою. Запропоновано конструкцію дискретно-імпульсного змішувача для рідинних борошняних сумішей. Описано вплив робочих органів та робочої камери на взаємодію компонентів й розглянуто динаміку трифазного розрідженого шару утвореного середовища при дії направленого потоку дрібнодисперсних краплин рідких компонентів. Побудовано траєкторії руху і визначено якість їх розподілення залежно від конструктивних параметрів змішувача. Проведено математичний опис процесу взаємодії борошна, рідких компонентів у псевдозрідженому стані. Визначено параметри процесу псевдозрідження борошна, що впливають на підвищення продуктивності перемішування компонентів. У результаті математичного моделювання процесу змішування компонентів у робочій камері дослідної установки побудовано траєкторії руху розпилених краплин рідких компонентів у розрідженому шарі борошна. Встановлено швидкість руху та утворення повітряних бульбашок у трифазному середовищі.

Посилання

Stadnyk, I.Ja. (2015), Naukovo-tehnichni osnovy dyskretnoi' dii' na komponenty pry peremishuvanni, monografija, TNTU im. Ivana Puljuja, Ternopil', 240 р.

Strenk, F. (1971), Mieszanieimieszalniki (Mixing and mixingequipment), Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 367 р.

Stadnyk, I.Ja. (2013), Naukovo-tehnichni osnovy procesiv ta rozrobka obladnannja dlja bezlopatevogo zamishuvannja tista, dys... d.t.n., 05.18.12, Kyi'v, 487 р.

Stadnyk, I., Pankiv, J., Havrylko, Р. and Karpyk, H. (2019), «Researching of the concentration distribution of soluble layers when mixed in the weight condition», Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, Vol. 13, No. 1, pp. 581–592, doi: 10.5219/1129.

Sou, S. (1971), Gidrodinamika mnogofaznykh sistem, Mir, Moskva, 536 p.

Sedov, L.I. (1976), Mekhanika sploshnykh sred, Nauka, Moskva, Vol. 1., 536 p.

Stadnyk, I.Ja., Pan'kiv, Ju.Ju. and Gidzhelic'kyj, V.M. (2019), Patent na korysnu model' 137278 UA, MPK A21S1/00 V01F7/00 (2019.01) Zmishuvach napivfabrykativ, Ternopil's'kyj nacional'nyj tehnichnyj universytet im. Ivana Puljuja, No. u201903951; zajavl. 15.04.2019; opubl. 10.10.2019, Bjul. No. 19.

Stadnyk, I.Ja., Pan'kiv, Ju.Ju. and Ljasota, O.M. (2019), Patent na korysnu model' 134226 UA, MPK A21S1/02 V01F7/00 (2019.01) Zmishuvach ridkyh napivfabrykativ, zajavnyk Ternopil's'kyj nacional'nyj tehnichnyj universytet im. Ivana Puljuja, No. u201811745; zajavl. 28.11.2018; opubl. 10.05.2019, Bjul. No. 9.

Kornijenko, Ja.M. and Sachok, R.V. (2011), Procesy perenosu v dyspersnyh systemah, navch. posib., Kyi'v, 132 p.

«Rassloenie v psevdoozhizhenom sloe», [Online], available at: https://repetitora.com/rassloenie-v-psevdoozhizhenom-sloe

Baskalov, A.P. et al. (1986), Raschety apparatov kipyashchego sloya, spravochnik, Khimiya, Leningrad, 352 p.

Kovenskii, G.I. (1999), Upravlyaemoe psevdoozhizhenie, ANK ITMO NANB, Minsk, 144 p.

Dvoretskii, S.I. et al. (2005), Tekhnika i tekhnologii psevdoozhizheniya: gidrodinamika i teploobmen s pogruzhennymi telami, monograf., Tambov, 168 р.

Bedarev, S.V. (2017), Primenenie tekhnologii kipyashchego sloya v energetike, magisterskaya, Barnaul.

Drobot, V.I. (2010), Technological calculations in baking production, Condor, 440 p.

Gmurman, V.E. (1999), Teoriya veroyatnostei i matematicheskaya statistika, Vysshaya shkola, M., 479 р.

Kornijenko, B.Ja. (2011), «Osoblyvosti modeljuvannja procesiv perenosu v dyspersnyh systemah», Visnyk Nac. tehn. un-tu Ukrai'ny «Kyi'v. politehn. in-t». Ser. Himichna inzhenerija, ekologija ta resursozberezhennja, No. 2 (8), pp. 5–9.

Spiridonov, A.A. (1981), Planirovanie eksperimenta pri issledovanii tekhnologicheskikh protsessov, Mashinostroenie, M., 60 p.

Adler, Yu.P., Markova, E.V. and Granovskii, Yu.V. (1976), Planirovanie eksperimenta pri poiske optimal'nykh uslovii, 2-e izd., pererab. i dop., Nauka, M., 279 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-07

Як цитувати

Стадник, І. Я., Піддубний, В. А., Чагайда, А. О., & Петриченко, Є. А. (2022). Обґрунтування параметрів змішувача для борошняних компонентів. Технічна інженерія, (1(89), 3–10. https://doi.org/10.26642/ten-2022-1(89)-3-10

Номер

Розділ

ГАЛУЗЕВЕ МАШИНОБУДУВАННЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають