Визначення вологості зерна за тиском вологого повітря
DOI:
https://doi.org/10.26642/ten-2021-1(87)-98-103Ключові слова:
вологість зерна; вологомір; тиск маси вологи; дистиляційний метод; похибка вимірюванняАнотація
Стаття присвячена розгляду питання контролю за ступенем вологості зерна під час зберігання, транспортування та переробки. Актуальність теми обумовлена потребою експрес-контролю вологості як одного зі шляхів підвищення якості, продуктивності та зниження витрат, у тому числі й енергетичних, під час підготовки, виробництва, переробки, транспортування й зберігання зерна та продуктів його переробки – круп, комбікормів, макаронів, хліба і хлібобулочних виробів. У роботі розглянуто ризики впливу вологості зерна на його якість, відомі методи вимірювання вологості зерна, описано їх переваги та недоліки. Показано, що шляхом удосконалення відомих методів можна збільшити точність вимірювання та чутливість. Досліджено залежність тиску вологого повітря від вологості зерна. Показано, що тиск вологого повітря залежить тільки від кількості води в одиниці об’єму зерна і не залежить від його питомої ваги. Наведено емпіричні формули та методику теоретичного розрахунку вологості зерна по зміні тиску повітря в камері. Представлено результати експериментальних вимірювань, що підтверджують справедливість теоретичних розрахунків. На основі отриманих теоретичних результатів розроблена інженерна методика розрахунку маси води, що містить проба зерна, яка може використовуватися для проєктування реальних приладів. Запропоновано модельну структуру для оцінювання впливу розкиду визначальних параметрів на похибку вимірювання маси води, та наведено результати моделювання, отримані за допомогою середовища Micro-Cap. Поставлено завдання для подальших досліджень.
Посилання
Lisovskii, V.V. (2005), Teoriya i praktika sverkhvysokochastotnogo kontrolya vlazhnosti sel'skokhozyaistvennykh materialov, BGATU, Minsk, 292 p.
Podprjatov, G.I., Skalec'ka, L.F. and Sen'kov, A.M. (2004), Tehnologija zberigannja i pererobky produkcii' roslynnyctva, Vyshha osvita, K., 272 p.
Glevas'kyj, V.I. (2014), Tehnologija zberigannja ta pererobky produkcii' roslynnyctva: metodychni vkazivky do vykonannja praktychnyh robit dlja studentiv agrobiotehnologichnogo fakul'tetu za kredytno-modul'noju systemoju navchannja, Bila Cerkva, 68 p.
ISO 712:2009 Cereals and cereal products – Determination of moisture content – Reference method.
Ivah, R., Dorozhovec', M. and Pytel', I. (2003), «Systematyzacija metodiv vymirjuvannja vologosti sypkyh materialiv», Vymirjuval'na tehnika i metrologija, No. 62, pp. 97–101.
Benedyc'kyj, V.B., Kozak, L.Ju. and Javors'ka, A.V. (2011), «Radiohvyl'ovyj metod vymirjuvannja vologosti materialiv», Visnyk ZhDTU, No. 4 (59), pp. 32–41.
Benedyc'kyj, V.B., Kozak, L.Ju. and Manojlov, V.F. (2012), «Vyznachennja vologosti zerna za zatuhannjam NVCh potuzhnosti», Visnyk ZhDTU, No. 2 (61), pp. 59–66.
Benedict, Lloyd D. (1953), Method for rapid testing moisture content of agricultural products, United States Patent Office, Patent US2828623, Application December 14, 1953, Serial No. 397,864.
Kukhling, Kh. (1985), Spravochnik po fizike, translation from German, 2nd ed., Mir, M., 520 p.
Amelina, M.A. and Amelin, S.A. (2007), Programma skhemotekhnicheskogo modelirovaniya Micro-Cap 8, Goryachaya liniya – Telekom, M., 464 p.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Василь Борисович Бенедицький , Оксана Леонідівна Коренівська , Дмитро Сергійович Морозов
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор, який подає матеріали до друку, зберігає за собою всі авторські права та надає відповідному виданню право першої публікації, дозволяючи розповсюджувати даний матеріал із зазначенням авторства та джерела первинної публікації, а також погоджується на розміщення її електронної версії на сайті Національної бібліотеки ім. В.І. Вернадського.